Courtney Pine

Kategorie: Nezařazeno (celkem: 23174 referátů a seminárek)

Informace o referátu:

  • Přidal/a: anonymous
  • Datum přidání: 20. srpna 2008
  • Zobrazeno: 1191×

Příbuzná témata



Courtney Pine

Courtney Fitzgerald Pine (* 18. března 1964 v Londýně) je britský jazzový saxofonista jamajského původu. Studoval hru na klarinet, ale proslavil se právě hrou na saxofon (tenor, soprán). Je však multiinstrumentalistou a kromě saxofonu a klarinetu ovládá i hru na flétnu a klávesy.

V jeho studiových nahrávkách lze sledovat jasný vývoj od tradičního jazzu v coltraneovském stylu k inovativnímu jazzu čerpajícímu inspiraci v jiných hudebních stylech, například reggae, funku, soulu, hip-hopu i rocku. Přelomové přitom v tomto smyslu bylo album To the Eyes of Creation. Ke spolupráci na albu Underground pak například přizval ke spolupráci hip-hopové DJ Pogo a DJ Sparki.

V Roce 2000 byl Pineovi udělen Řád Britského Impéria „za služby jazzové hudbě“.

Vystoupení v České republice

Pine koncertoval v České republice již čtyřikrát. Dvakrát v roce 1997 v Lucerna Music Baru v rámci turné k albu Underground, 1. května 2004, kdy vystoupil na Slovanském ostrově v Praze na festivalu United Islands of Prague pořádaném k příležitosti oslav vstupu ČR do EU a představil album Devotion. Naposledy pak na hudebním festivalu Music in the Park konaném 27. - 28. července 2007 v pražské Stromovce.

Diskografie

  • Resistance (2005)
  • Devotion (2003)
  • Back in the Day (2000)
  • Another Story (1998) (Drum 'n' bassové remixy skladeb z alb Modern Day Jazz Stories a Underground)
  • Underground (1997)
  • Modern Day Jazz Stories (1995)
  • Eyes of Creation (1995) (Live)
  • To the Eyes of Creation (1992)
  • Within the Realms of Our Dreams (1991)
  • Closer to Home (1990)
  • The Vision's Tale (1989)
  • Destiny's Song + the Image of Pursuance (1988)
  • Journey to the Urge Within (1986).


Nový příspěvek


Ochrana proti spamu. Kolik je 2x4?



Na-mobil.cz

Spřátelené weby

Přidat stránku k oblíbeným

Nejnovější v diskusi

Diskusní fórum »

TIP: Chcete zkrátit dlouho chvíli sobě nebo blízkému?
Klikněte na Puzzle-prodej.cz a vyberte si z 5000 motivů skladem!
TIP: Hračky a hry za dobré ceny?
Klikněte na Hračky obchod.cz a vyberte si z tisícovky hraček skladem!