Alfred Hitchcock

Kategorie: Nezařazeno (celkem: 23174 referátů a seminárek)

Informace o referátu:

Příbuzná témata



Alfred Hitchcock

Alfred Hitchcock v roce 1956
Alfred Hitchcock v roce 1956

Sir Alfred Hitchcock [hičkok] (13. srpna 1899 – 29. dubna 1980) byl britský a americký filmový režisér a producent, který proslul jako mistr thrillerů a kriminálních příběhů s vysokou uměleckou hodnotou. Během své více než šedesátileté kariéry, která zahrnovala éru od němých filmů, přes vynález filmů mluvených až do doby barevných filmů, režíroval více než padesát filmů. Již během svého života patřil Hitchcock mezi nejúspěšnější a veřejností nejvíce uznávané světové režiséry a i nadále zůstává jedním z nejznámějších a nejpopulárnějších režisérů doby. Je proslulý svým expertním a bezkonkurenčním zvládnutím tempa a napětí děje ve všech svých filmech.

Hitchcock se narodil a byl vychováván v londýnském Leytonstone. Svou kariéru režiséra začal v Anglii v roce 1922, ale od roku 1939 pracoval převážně v USA. Roku 1956 také zažádal o americké občanství. Hitchcock žil se svou rodinou od roku 1940 do roku 1972 v Kalifornii. Zemřel v roce 1980 na ledvinové selhání.

Hitchcockovy filmy silně čerpají ze strachu a fantazie a jsou známy svým typickým humorem. Často zobrazují nevinné lidi za okolností, které jsou mimo jejich kontrolu nebo chápání. Jediným Hitchcockovým filmem, který získal Cenu Akademie (Oscar) za nejlepší film (Academy Award for Best Picture), byl film Rebeka (Rebecca), i když další čtyři filmy byly také nominovány. Avšak Hitchcock nikdy nevyhrál Cenu Akademie za nejlepší režii (Academy Award for Best Director). V roce 1967 mu byla udělena cena Irving G. Thalberg Memorial Award za celoživotní úspěch, ale nikdy nezískal Cenu Akademie za zásluhy (Academy Award of Merit). Během počátečních let své kariéry byl Hitchcock oblíben spíše u filmových diváků než u kritiků. Teprve v padesátých letech ve Francii kritici tzv. Nové vlny poprvé začali jeho filmy vnímat jako umělecká díla. Hitchcock byl jedním z prvních režisérů, na které aplikovali svou tzv. auteur theory, která zdůrazňuje uměleckou roli režiséra v procesu výroby filmu. Hitchcockovy inovace a představy ovlivnily a ovlivňují obrovské množství filmových tvůrců, producentů a herců.

Obsah

Životopis

Dětství a mládí

Alfred Hitchcock se narodil 13. srpna 1899 v londýnském Leytonstone jako nejmladší ze tří dětí. Jeho rodiče byli William a Emma Hitchcockovi. Hitchcock navštěvoval katolickou Školu svatého Ignáce (St. Ignatius College) v Londýně.

Jeho matka ho často v případě, že se choval nevhodně, nutila stát hodiny v nohách její postele. Toto mu bylo inspirací pro postavu Normana Batese ve filmu Psycho.

Když Hitchcockovi bylo 14, jeho otec zemřel. V tomtéž roce Hitchcock opustil jezuity vedenou Školu svatého Ignáce, kterou v té době navštěvoval, aby mohl studovat školu strojírenství a navigace. Po ukončení studií se stal bankovním úředníkem a přivydělával si kreslením karikatur. Tímto svým koníčkem se dostal k filmu jako kreslíř titulků pro němé filmy.

Předválečná kariéra v Anglii

V roce 1925 dostal šanci režírovat svůj první film s názvem Zahrada rozkoše (The Pleasure Garden). Neúspěch tohoto filmu mohl ohrozit jeho slibnou kariéru. Avšak v roce 1926 Hitchcock debutoval v žánru thrilleru. Film Příšerný host (The Lodger: A Story of the London Fog) byl úspěšný nejen komerčně, ale i u kritiků. Jako mnoho jeho raných děl, byl i tento film ovlivněn technikami expresionismu, které měl možnost z první ruky sledovat v Německu. Příšerný host je prvním skutečně „Hitchcockovským“ filmem. Následně po úspěchu Příšerného hosta, začal Hitchcock usilovat o vlastní propagaci v médiích a najal si publicistu, který měl za úkol upevnit jeho pověst coby jedné ze stoupajících hvězd britského filmového průmyslu.

Druhého prosince 1926 se oženil se svou asistentkou režie Almou Reville a v roce 1928 se jim narodila dcera Patricia. Alma byla Hitchcockovým nejbližším spolupracovníkem. Napsala také několik jeho scénářů a (ačkoli často nepotvrzeně) spolupracovala s ním na všech jeho filmech.

V roce 1929 začal pracovat na svém desátém filmu Její zpověď (Blackmail). Během procesu vzniku filmu se studio rozhodlo, že z něj udělá jeden z prvních britských zvukových filmů. Vrcholem filmu byla honička přes kopuli Britského muzea, což se později změnilo v Hitchcockovu tradici užívání známých pamětihodností jako pozadí pro napínavé scény.

Alfred Hitchcock má hvězdu na hollywoodském chodníku slávy.

Filmografie

  • 1976Rodinné spiknutí
  • 1972Zběsilost
  • 1969Topaz
  • 1966Roztržená opona
  • 1964Marnie
  • 1963Ptáci
  • 1962The Alfred Hitchcock Hour (TV seriál)
  • 1960Psycho
  • 1959Na sever severozápadní linkou
  • 1959Startime (TV seriál)
  • 1958Vertigo (Závrať)
  • 1957Suspicion (TV seriál)
  • 1956Muž, který věděl příliš mnoho
  • 1956Nepravý muž
  • 1955Chyťte zloděje
  • 1955Potíže s Harrym
  • 1954Okno do dvora
  • 1954Vražda na objednávku
  • 1953Zpovídám se
  • 1951Cizinci ve vlaku
  • 1950Hrůza na jevišti (Tréma)
  • 1949Pod obratníkem Kozoroha
  • 1948Provaz
  • 1947Případ Paradineová
  • 1946Pověstný muž
  • 1945Rozdvojená duše
  • 1944Záchranný člun
  • 1944Bon Voyage
  • 1944Aventure malgache
  • 1943Ani stín podezření
  • 1942Sabotér
  • 1941Pan Smith s manželkou
  • 1941Podezření
  • 1940The House Across the Bay
  • 1940Mrtvá a živá
  • 1940Zahraniční dopisovatel
  • 1939Hospoda Jamajka (Jamaika Inn)
  • 1938The Lady Vanishes
  • 1937Mladý a nezkušený
  • 1936Sabotáž
  • 1936Secret Agent
  • 1936Třicet devět stupňů (The 39 Steps)
  • 1934Muž, který věděl příliš mnoho
  • 1933Waltzes from Vienna
  • 1932Number Seventeen
  • 1932Rich and Strange
  • 1931Boj na nůž
  • 1930An Elastic Affair
  • 1930Juno a páv
  • 1930Mary
  • 1930Proces Mary Baringové
  • 1930Radio revue
  • 1929...a neuveď nás v pokušení
  • 1929Její zpověď
  • 1929Sound Test for Blackmail
  • 1928Farmářova žena
  • 1928Rozmary bohaté ženy
  • 1927Na šikmé ploše
  • 1927Příšerný host
  • 1927Světový šampion
  • 1927Žena se špatnou pověstí
  • 1926Skalní orel
  • 1925Zahrada rozkoše (Bludiště lásky)
  • 1923Always Tell Your Wife
  • 1922Number 13

Dokumentární

  • 1945Watchtower Over Tomorrow
  • 1929Sound Test for Blackmail


Nový příspěvek


Ochrana proti spamu. Kolik je 2x4?



Na-mobil.cz

Spřátelené weby

Přidat stránku k oblíbeným

Nejnovější v diskusi

Diskusní fórum »

TIP: Chcete zkrátit dlouho chvíli sobě nebo blízkému?
Klikněte na Puzzle-prodej.cz a vyberte si z 5000 motivů skladem!
TIP: Hračky a hry za dobré ceny?
Klikněte na Hračky obchod.cz a vyberte si z tisícovky hraček skladem!