Tina Turner

Kategorie: Nezařazeno (celkem: 23164 referátů a seminárek)

Informace o referátu:

Příbuzná témata



Tina Turner

Tina Turner
Tina Turner v roce 1985
Tina Turner v roce 1985
Základní informace
Rodné jméno Anna Mae Bullock
Narození 26. listopad 1939
USA Netbush, Tennessee
Žánry Rock
Pop
R&B
Povolání zpěvačka, písničkářka, tanečnice, herečka
Aktivní roky 1960-
Vydavatel Capitol , EMI, Parlophone, Virgin
Příbuzná
témata
Ike Turner
Web Tina Turner

Tina Turner, vlastním jménem Anna Mae Bullock (* 26. listopadu 1939) je americká rocková zpěvačka a herečka, jedna z nejpopulárnějších hvězd 80. let 20. století s charakteristickým chraplavým hlasem.

Obsah

Život

Narodila sa v Haywood Memorial Hospital v Brownsvillu, Tennessee, USA (25 km od Nutbush). Vyrostla v Nutbush, Tennessee. V dětství zpívala v kostelním sboru gospely.

Koncem padesátých let odešla se svou sestrou do Saint Louis, kde poznala hudebníka Ike Turnera, vedoucí osobnost skupiny Rhythm Of King. Po svatbě v roce 1958 jí Ike navrhl změnit si jméno na umělecké Tina Turner. V roce 1960 vznikají pod hlavičkou Ike & Tina Turner jejich první společné nahrávky. Nejúspešnějším rokem Tiny a Ikea byl rok 1971, kdy se revivalem skladby Proud Mary skupiny Creedence Clearwater Revival dostali do americké hitparády Top 10. Skladba byla z alba Workin' Together, které bylo jejich najprodávanějším albem vůbec. První sólovou skladbu nazpívala až roku 1966. Byla to píseň River Deep, Mountain High.

Extravagantní způsob života Ike Turnera, jeho alkoholová a drogová závislost, agresivní a brutální chování se k Tině (Ike ji tolikrát udeřil do nosu, že měla poničenou nosní dutinu a musela podstoupit plastickou operaci), vedli v roce 1976 k jejich rozvodu. Rozvod a problémy s ním spojené neměly za následek jen rozpad skupiny, ale zabrzdily i slibně se rozvíjející Tininu sólovu kariéru. Aby uspíšila rozvod, souhlasila s tím, že Ikovi zůstanou všechna práva na jejich nahrávky. Během následujících osmi let zpívala v klubech a kasínech soulový repertoár. Její tehdejší finanční sitace nebyla vůbec jednoduchá, o čemž svedčí i fakt, že byla určitou dobu odkázaná na potravinové lístky.

V roce 1983 se konečně prosazuje hitem Let´s Stay Together. Zásadním zlomem je rok 1984, kdy vychází velice úspěšné album Private Dancer, provázené stejnojmenným hitem a především skladbami What's Love Got To Do With It? a Better Good To Me. Tina Turner změnila nejen svůj hudební styl, ale mění i vzhled a stává se sexsymbolem. Léta 19841992 byla pro Tinu nejúspešnejší v celé kariéře. V tomto období nahrála řadu nezapomenutelných hitů: Private Dancer, We Don't Need Another Hero (z filmu Mad Max, v kterém si i zahrála), Simply the Best, Typical Male, Steamy Windows, I Can't Stand the Rain a It Takes Two.

Roku 1985, devět let od rozvodu, dostala Tina čtyři ceny Grammy a první zlatou desku.

Na koncertě v Rio de Janeiro 16. ledna 1988, během turné Break Every Rule, vidělo Tinu 182 000 diváků. Tento rekord, zaznamenaný i v Guinessově knize rekordů, se podařilo překonat až za několik let Paulovi McCartneymu, na stejném místě.

V roce 1991 uvedli Tinu Turner spolu s Ike Turnerem do Rock and rollové síně slávy.

Tina v roce 1995 nazpívala ústřední skladbu k filmu s Jamesem Bondem, Golden Eye.

Tina Turner je po předcích z jedné čtvrtiny Indiánka z kmene Čerokézů. Má prý jedny z nejkrásnějších nohou na světě, které má pojištěny u společnosti Lloyd´s na několik milionů liber. V únoru 2008 vystoupila po 23 letech (naposled to bylo po jejím comebacku v roce 1985) na udávání hudebních cen Grammy při příležitosti 50. výročí této akce. Na pozvání zpěvačky Beyoncée s ní zazpívala tři písničky.

Diskografie

Ike and Tina Turner Revue

  • 1960 The Soul of Ike and Tina Turner
  • 1962 Festival of Live Performances
  • 1962 Dance With Ike & Tina Turner & Their Kings
  • 1963 Please Please Please
  • 1963 It's Gonna Work Out Fine
  • 1963 Don't Play Me Cheap
  • 1963 Dynamite
  • 1964 The Ike & Tina Turner Revue Live
  • 1965 Live! The Ike & Tina Turner
  • 1965 Ooh Poo Pah Doo
  • 1965 Ike & Tina Show 2
  • 1966 River Deep - Mountain High
  • 1966 Ike & Tina Turner and the Raelettes
  • 1969 Outta Season Blue Thumb
  • 1969 Ike & Tina Turner in Person [live]
  • 1969 Get It Together
  • 1969 Fantastic
  • 1969 Her Man His Woman
  • 1969 The Hunter
  • 1970 On Stage
  • 1971 Workin' Together
  • 1971 'Nuff Said
  • 1971 Something's Got a Hold on Me
  • 1971 What You Hear Is What You Get [live]
  • 1972 Feel Good
  • 1973 Let Me Touch Your Mind
  • 1973 Nutbush City Limits [United Artists]
  • 1973 The World of Ike and Tina Live
  • 1974 The Great Album
  • 1974 Strange Fruit
  • 1974 Sweet Rhode Island Red
  • 1974 The Gospel According to Ike and Tina
  • 1975 Sixteen Great Performances
  • 1977 Delilahs Power
  • 1979 Airwaves


Tina Turner

  • 1973 The Country of Tina Turner
  • 1975 Acid Queen
  • 1978 Rough Unite
  • 1979 Love Explosion
  • 1984 Private Dancer
  • 1985 Mad Max - Beyond Thunderdome
  • 1986 Break Every Rule
  • 1988 Tina Live in Europe
  • 1989 Foreign Affair
  • 1990 Look Me in the Heart
  • 1993 What's Love Got to Do with It
  • 1996 Wildest Dreams
  • 1998 Good Hearted Woman
  • 1999 Twenty Four Seven


Hmm
Haine | 05. března 2010
Ale jo jde to!!! Chtěl bych ještě někde sehnat referát z Grits.
Nový příspěvek


Ochrana proti spamu. Kolik je 2x4?



Na-mobil.cz

Spřátelené weby

Přidat stránku k oblíbeným

Nejnovější v diskusi

Diskusní fórum »

TIP: Chcete zkrátit dlouho chvíli sobě nebo blízkému?
Klikněte na Puzzle-prodej.cz a vyberte si z 5000 motivů skladem!
TIP: Hračky a hry za dobré ceny?
Klikněte na Hračky obchod.cz a vyberte si z tisícovky hraček skladem!