Céline Dion

Kategorie: Nezařazeno (celkem: 23174 referátů a seminárek)

Informace o referátu:

Příbuzná témata



Céline Dion

Céline Dion

Základní informace
Rodné jméno Céline Marie Claudette Dion Angélil
Narození 30. března 1968
Původ Kanada Charlemagne, Québec
Žánry Pop
Povolání zpěvačka
Typ hlasu Soprán
Aktivní roky 1981 - současnost
Vydavatel 550/Epic/Sony (1986–2004)
Epic/Sony BMG (2004–2007)
Sony BMG/Columbia (2007-?)
Web www.celinedion.com

Céline Marie Claudette Dionová, zkráceně Céline Dion (* 30. března 1968, Charlemange, Quebec), je kanadská populární zpěvačka oceněná mimo jiné cenami Grammy a Juno a příležitostná skladatelka písní.[1] Svou kariéru započala jako francouzská zpěvačka na začátku 80. let 20. století, na mezinárodní hudební scénu prorazila v 90. letech.

Obsah

Biografie

1968–1988

Dionová se narodila do velké, chudé, ale hudebně založené rodiny.

V srpnu 1973 slavnostně vystoupila před početnou rodinou na svatbě jejího bratra Michela se skladbou Du fil des aiguilles et du coton. Když měla dvanáct, složila společně s matkou francouzskou píseň Ce n'etait qu'un reve, která navždy změnila směr jejího života.

Demo nahrávka obsahující píseň zaujala Reného Angélila, velmi respektovaného osobního manažéra Ginette Reno. V lednu 1981 byl René natolik unesený hlasem mladé Céline, že se rozhodl pomoci s jejím talentem. Dokonce zastavil hypotékou svůj dům, aby mohl financovat nahrávání debutového albumu La voix du bon Dieu.

V červnu 1981 vstoupila Dionová jako 13-letá poprvé před televízní kamery v programu Michela Jasmina nahrávkou Ce n'etait qu'un reve. Byl to vůbec první kontakt mezi Céline a širokou veřejností v rodném Québecu.

Céline začala být známá svým talentem v roce 1982, kdy vyhrála zlatou medaili na festivale Yamaha World Popular Song v japonském Tokiu za skladbu Tellement j'ai d'amour pour toi. V témže roce vyšel druhý, velmi úspěšný singl D'amour ou d'amitie z pera Eddyho Marnaya.

V lednu 1983 reprezentovala Kanadu na festivale RTL Super Official ve francouzském Cannes. Stala se vůbec první Kanaďankou, která získala zlatou desku ve Francii za kompilaci hitů Du soleil au coeur.

Když 11.září 1984 navštívil Kanadu papež Jan Pavel II., Céline reprezentovala mladou generaci na speciálním ceremoniále v Montréal Olympic Stadium. Mladá zpěváčka zazpívala před více než 65-tisícovým obecenstvem skladbu Une colombe z aktuálního alba Mélanie. Za šest dní v Kanadě vyšel výběr nejúspěšnějších singlů na desce Les plus grands succés de Céline Dion.

V roce (1984) vyšel nový singl Mon ami m'a quittee, který byl předzvěstí alba Les chemins de ma maison. Céline dostala dvě ceny Félix na Gala představení ADISQ a v listopadu dostala pozvánku zazpívat v prestiží Olympia Music Hall v Paříži na show Patricka Sébastiena.

V roce 1985 získala Céline do své sbírky pet hudebních ocenění Félix. V následujícím roce nahrála nový singl Billy. Ihned po vydaní singlu, 18-letá Dionová oznámila přestávku v kariéře. Začala se věnovat učení anglického jazyka a malé změně vizáže.

Po krátké přestávce se Céline vrátila na hudební scénu nahrávkou Je ne veux pas, kterou napsal italský textař Romano Musumara. Byl to poslední singl, který vyšel z pásu nahrávací společnosti Pathé-Marconi.

V roce 1988 upevnila Dionová svou pozici v rodné provincii Québec vydáním alba Incognito (Sony Music). Dostala čtyři ocenění Félix za platinové album. V stejném roce Céline vyhrála prestižní soutěž Eurovision Song Contest v irském Dublinu. Reprezentující Švýcarsko, Céline získala zlatú medaili za skladbu Ne partez pas sans moi. Následujících 42 dní Céline vystupovala ve vlastní show Incognito v Théatre Saint Denis v Montréale.

1990–1995

Roku 1990 vydala Dionová album Unison, její první napsané v anglickém jazyce. Pilotním singlem se stala skladba Where Does My Heart Beat Now, kterou si Céline podmanila i americkou část publika. V singlovém žebříčku Billboard Top 100 skončila na 4. místě. Druhý singl, (If There Was) Any Other Way, se vyšplhal na 5. příčku. Z LP desky nakonec šli do singlových pozic i méně úspěšné skladby The Last To Know a Unison. Album Unison překonalo všechna očekávání. Jeho prodejnost dosáhla na 1  700 000 nosičů. Céline začínala být pro americké posluchače známější i díky nočním talk-show.

V roce 1991 oslavovala Céline Dionová 10. výročí v hudebním šoubiznisu a v červnu připravila speciální gala vystoupení pro fanoušky ve Forum de Montréal. Pro francouzské publikum nahrála písně populárního textaře Luca Plamondona na album Dion chante Plamondon. Z něj jsme zaznamenali singly Je danse dans ma tete, Un garcon pas comme les autres (Ziggy) a L'amour existe encore. Album se dostalo na evropský trh až v roce 1994 pod názvem Des mots qui sonnent.

Mezinárodní vzestup přišel v roce 1991, kdy nahrála titulní skladbu na soundtrack k animovanému filmu Kráska a zvíře společnosti Walt Disney. Píseň Beauty And The Beast se stala číslem jedena a posbírala ceny Hudební akademie Grammy, stala se základním kamenem druhého anglicky zpívaného alba s jednoduchým názvem Celine Dion.

Album Celine Dion (1992) obsahovalo pět singlů. Love Can Move Mountains, If You Asked Me To, Did You Give Enough Love, Water From The Moon a Nothing Broken But My Heart. V Kanadě získalo šest platinových desek a bylo dalším stupněm k ocenění Juno.

Též v roce 1992 se Céline zúčastnila koncertního turné Michaela Boltona a vystupovala v jedné z hlavních rolí v muzikálu Tycoon. Ve stejném čase začala Céline dělat významné kroky ve Velké Británii. Britské publikum vzalo dobře skladbu Think Twice, baladu z alba The Colour Of My Love (1993). Následujících pět týdnů dominovala píseň a album britským hitparádám, takový počin se neopakoval od roku 1965 a rozkvětu The Beatles. Skladba Think Twice zůstala číslem jeden ještě další dva týdny, překonala magickou miliónovou hranici a stala se jediným singlem ženského interpreta, kterému se číslo prodejnosti ve Velké Británii zastavilo na 4 miliónech. Z alba The Colour Of My Love vzešli další mega-hity: sladká balada The Power Of Love (původně nazpívaná Jennifer Rush), rytmická Misled, Only One Road a duet s Clivem Griffinem When I Fall In Love z filmu Bezesenné noci v Seattlu.

S albem D'eux (1995) dosáhla Céline to, co všichni považovali za nemožné - představila francouzskou hudbu britským ostrovům. Svět skutečně objevil Céline Dion… Obdarovaná skvělým hlasem populární hudby překročila všechny bariéry - včetně jazykové - s velkolepou sérií mezinárodních hitů. S krkolomným tempem nahrávání, natáčení videoklipů, turné a účastmi v televizních show to vypadá, jakoby Céline zůstávalo už jen málo času. Céline použila svůj talent k podpoře Kanadského fondu Cystické fibrózy. Jedna z nejemocionálnějších skladeb Vole (později se objevuje v anglické úpravě s názvem Fly na albu Falling Into You) je vlastně dojemnou vzpomínkou na její neteř Karine, která na tuto nemoc zemřela.

1996–1999

Album Falling Into You (1996) se stalo nejlépe prodávaným toho roku. Bodovalo v hitparádách 11 států světa. Bylo zvolené Albem roku a Nejlepším popovým albem na 39. slavnostním udílení cen Hudební akademie. Alba se prodalo více než 25 miliónů kopií. Z alba Falling Into You byli v rozhlase vysílané hlavně písně Because You Loved Me, balada It's All Coming Back To Me Now, All By Myself od Erica Carmena, nebo Call The Man.

Album Let's Talk About Love (1997) bylo nahráváno v Londýně, New Yorku a Los Angeles. Speciálními hosty jsou například Barbra Streisand (píseň Tell Him), Bee Gees se singlem Immortality, Carole King, Georgea Martina, či Luciano Pavarotti, skvělý textaři a hudebníci včetně Davida Fostera. Album bylo vydano ve stejný den jako soundtrack k filmu Titanic. Oba albumy přinesli ústřední píseň, My Heart Will Go On, kterou napsal James Horner a nahrál James Horner s Walterem Afanasieffem. V ohromujícím sledu úspěchů Let's Talk About Love soupeřilo s 27. milióny prodejů a Titanic též překonal více než 27 miliónů nahrávek. Je to nejlépe prodávaný orchestrální soundtrack v celé nahrávací historii. Dionová zpívala My Heart Will Go On v televizním přenose 70. výročních cen Akademie, naživo z Dorothy Chandler Pavillion v Los Angeles. Píseň získala cenu Akademie za Nejlepší originální píseň – druhý Oscar za skladbu, kterou nazpívala Céline Dion, první byl Beauty And The Beast z roku 1992.

Francouzské album S'il suffisait d'aimer, nahrané v únoru 1998, bylo oficiálně celosvětově uvedené na trh 8. září. První singl Zora sourit získal bouřlivé ohlasy v rádiích po celém světě. Céline Dionová představila titulní skladbu z albumu svým fanouškům při turné Let's Talk About Love.

1999–součastnost

Roku 1999 ohlásila přerušení své kariéry, aby se mohla věnovat svému muži, u něhož byla diagnostikována rakovina jícnu.

Po tříleté pauze se Dionová albem A New Day Has Come vrátila na hudební scénu. Do roku 2004 nashromáždila 175 miliónů prodejů svých desek, takže při předávání World Music Awards obdržela Diamond Award, čímž byla uznána nejlépe prodávanou zpěvačkou na světě.[2] Od roku 2003 vytváří Dion svou noční show A New Day... v Caesars Palace v Las Vegas v rámci kontraktu trvajícího do roku 2007. Hudbu Dionové ovlivnily různé žánry od popu a rocku po gospel a evropskou klasickou hudbu, je vyzdvihována pro své mohutné a technicky vyspělé vokály.[3]

Má hvězdu na Hollywoodském chodníku slávy.

Oficiální diskografie

LP desky 1981-1986

  • 1981 - La voix du Bon Dieu (Canadian Saisons)
  • 1981 - Céline Dion chante Noel (Canadian Saisons)
  • 1982 - Tellement j'ai d'amour… (Trans Canada Disques)
  • 1983 - Les chemins de ma maison (Trans Canada Disques)
  • 1983 - Chants et contes de Noel (Trans Canada Disques)
  • 1983 - Du soleil au coeur (Pathé-Marconi/ EMI France)
  • 1984 - Mélanie (Trans Canada Disques)
  • 1984 - Les plus grands succés de Céline Dion (Trans Canada Disques)
  • 1984 - Les oiseaux du bonheur (Pathé-Marconi/ EMI France)
  • 1985 - C'est pour toi (Trans Canada Disques)
  • 1985 - Céline Dion en concert (Trans Canada Disques)
  • 1986 - Les chansons en or (Trans Canada Disques)

CD - Francouzské albumy

  • 1987 - Incognito (CBS)
  • 1991 - Dion chante Plamondon (Sony Music)
  • 1995 - D'eux (Sony Music)
  • 1998 - S'il suffisait d'aimer (Sony Music)
  • 2003 - 1 fille & 4 types (Sony Music)
  • 2007 - D'elles (Sony BMG)

CD - Anglické albumy

  • 1990 - Unison (Sony Music)
  • 1992 - Celine Dion (Sony Music)
  • 1993 - The Colour Of My Love (Sony Music)
  • 1996 - Falling Into You (Sony Music)
  • 1997 - Let's Talk About Love (Sony Music)
  • 1998 - These Are Special Times (Sony Music)
  • 2002 - A New Day Has Come (Sony Music)
  • 2003 - One Heart (Sony Music)
  • 2004 - Miracle (Sony Music)
  • 2007 - Taking Chances (Sony BMG)

CD - Live nahrávky

  • 1994 - Olympia (Sony Music)
  • 1996 - Live a Paris (Sony Music)
  • 1999 - Au coeur du stade (Sony Music)
  • 2004 - A New Day… Live In Las Vegas (Sony Music)

CD - Kompilace

  • 1999 - All The Way… A Decade Of Song (Sony Music)
  • 2000 - The Collector's Series Volume One (Sony Music)
  • 2005 - On ne change pas (Sony BMG)
  • 2008 - Complete Best (Sony Music Japan)
  • 2008 - Ultimate Box (Sony Music Japan)

VHS a DVD

  • 1990 - Unison (Sony Music)
  • 1994 - The Colour Of My Love Concert (Sony Music)
  • 1995 - Live a Paris (Sony Music)
  • 1998 - Live In Memphis (Sony Music)
  • 1999 - Au coeur du stade (Sony Music)
  • 2000 - All The Way… A Decade Of Song & Video (Sony Music)
  • 2005 - On ne change pas (Sony BMG)
  • 2007 - A New Day... Live In Las Vegas (Sony BMG)

Reference

  • Tento článek je zčásti nebo zcela založen na překladu článku Celine Dion na anglické Wikipedii.
  1. ? Britannica.com. Céline Dion. Shlédnuto 20. ledna 2007.
  2. ? Chart Attack.com „Celine Dion Named Queen of the World.“ 13. září 2004. Shlédnuto 21. listopadu 2006
  3. ? The 100 Outstanding Pop Vocalists [online]. Cove Magazine, [cit. 2006-08-29]. Dostupné online. – uvedena na 4. místě

Zajímavost

Na Eurovision Céline Dion zpívala za Švýcarsko, původně měla stejnou píseň zpívat Lenka Filipová, ale nedostala v tehdejším ČSSR povolení (Céline Dion byla náhradnice Filipové).[zdroj?]



Nový příspěvek


Ochrana proti spamu. Kolik je 2x4?



Na-mobil.cz

Spřátelené weby

Přidat stránku k oblíbeným

Nejnovější v diskusi

Diskusní fórum »

TIP: Chcete zkrátit dlouho chvíli sobě nebo blízkému?
Klikněte na Puzzle-prodej.cz a vyberte si z 5000 motivů skladem!
TIP: Hračky a hry za dobré ceny?
Klikněte na Hračky obchod.cz a vyberte si z tisícovky hraček skladem!