Bobby McFerrin

Kategorie: Nezařazeno (celkem: 23167 referátů a seminárek)

Informace o referátu:

Příbuzná témata



Bobby McFerrin

Bobby McFerrin
Bobby McFerrin na koncertu (2007)
Bobby McFerrin na koncertu (2007)
Základní informace
Rodné jméno Robert McFerrin, Jr.
Narození 11. března 1950
Původ USA New York
Žánry Jazz
Povolání Zpěvák
Nástroje zpěv
Příbuzná
témata
Chick Corea
Herbie Hancock
Web www.bobbymcferrin.com

Bobby McFerrin je jazzový a capella zpěvák, skladatel a dirigent. Je držitelem mnoha ocenění, ale do podvědomí široké veřejnosti se nejvíce zapsal skladbou Don't Worry, Be Happy.

Obsah

Život

Robert „Bobby“ McFerrin Jr. se narodil v New Yorku 11. března 1950. Jeho otec, Robert McFerrin Sr., byl prvním afroameričanem který zpíval jako člen Newyorské metropolitní opery[1] a proslavil se také nazpíváním role Porgyho (kterého hrál Sidney Poitier) ve filmu Porgy a Bess[2]. V roce 1958 se kvůli této roli přestěhovala celá rodina do Hollywoodu.

První nástroj, na který se Bobby učil hrát byl klarinet, ale kvůli rovnátkám byl donucen nástroj změnit a pokračoval studiem hry na klavír[3]. Během studií se rozhodl pro kariéru muzikanta (poté, co zavrhl kariéru kněze[3]) a ještě na střední škole založil skupinu Bobby Mack Quartet.

V roce 1977 skončila jeho kariéra klavíristy a začal vystupovat jako zpěvák, od 90. let vystupuje i jako dirigent.[3]

Hudební tvorba

Bobby McFerrin se proslavil díky svému originálnímu stylu a unikátní technice zpěvu. Bobby dobře využívá svůj hlasový rozsah 4 oktáv a dokáže vytvořit iluzi dvojhlasného i vícehlasného zpěvu. Jeho vystoupení jsou založená na improvizaci a zapojení publika. Jako první zpěvák vyjel v roce 1983 na turné bez jakéhokoliv doprovodu a bez předem připraveného programu; v Evropě sklidil obrovský úspěch a ještě několikrát se do Evropy vrátil.

Jeho dalším výrazným zápisem do historie bylo vydání alba The Voice v roce 1984; toto album vzniklo částečně z nahrávek evropského turné a bylo to historicky první album, které nahrál sólově zpěvák bez předabování a ukázal tak skutečné možnosti lidského hlasu[4]. V té době také začal spolupracovat s jinými umělci a v roce 1985 vyhrál svoji první Grammy za píseň „Another Night in Tunisia“ (ve spolupráci s Manhattan Transfer).

Největší úspěch přišel v roce 1988, kdy Bobby vydal album Simple Pleasures a v něm píseň Don't Worry Be Happy; album bylo nominováno na Grammy a hit Don't Worry Be Happy vyhrál cenu za nejlepší nahrávku roku a nejlepší skladbu roku, navíc se krátce po vydání vyšvihl na první místa skoro všech hitparád. Bobby o písni později řekl, že je mimořádně jednoduchá, vznikla ve spěchu jen tak mimochodem, a trochu ho mrzí že to je právě to, proč ho zná celý svět[5]. Místo aby Bobby využil nabyté popularity, začal se věnovat studiu dirigování a v roce 1990, na své 40. narozeniny, dostal příležitost dirigovat Smfonický orchestr San Francisco.

Krátce potom nahrál úspěšné album Hush s violoncelistou Yo-Yo Mou a podílel se na sondtracku několika filmů (mimo jiné Syn růžového pantera).

V dnešní době stále koncertuje jako zpěvák a vystupuje jako dirigent s mnoha světoznámými soubory (jeho první album nahrané v pozici dirigenta bylo Paper Music z roku 1995). Jeho zatím poslední album Beyond Words, bylo vydáno v roce 2003.

Kromě čistě hudební tvorby vydal Bobby několik nahrávek pro děti (mimo jiné ve spolupráci s Jackem Nicholsonem); CD Elephant's Child z roku 1987 vyhrálo canu Grammy za „Nejlepší nahrávku pro děti“.

Diskografie

Sólová alba

  • Bobby McFerrin (1982)
  • The Voice (1984)
  • Spontaneous Inventions (1986)
  • Simple Pleasures (1988)
  • Don't Worry, Be Happy (1988)
  • Medicine Music (1990)
  • Many Faces of Bird (1991)
  • Sorrow Is Not Forever (1994)
  • Paper Music (1995)
  • Bang! Zoom (1997)
  • Circlesongs (1997)
  • Mouth Music (2001)
  • Beyond Words (2003)

Spolupráce

Ocenění

Podle oficiálních stránek Grammy:[6]

  • 1985, Nejlepší jazzový mužský zpěv, „Another Night In Tunisia“ s Jonem Hendricksem
  • 1985, Nejlepší skladba pro více hlasů, „Another Night In Tunisia“ s Cheryl Bentyne
  • 1986, Nejlepší jazzový mužský zpěv, „Round Midnight“
  • 1987, Nejlepší jazzový mužský zpěv, „What Is This Thing Called Love“
  • 1987, Nejlapší nahrávka pro děti, „The Elephant's Child“ s Jackem Nicholsonem
  • 1988, Skladba roku, Nejlepší popový mužský zpěv, Nahrávka roku, „Don't Worry, Be Happy“
  • 1988, Nejlepší jazzový mužský zpěv, „Brothers“
  • 1992, Nejlepší jazzový zpěv, „Round Midnight“

Reference

  1. ? BERNSTEIN, Adam. Robert McFerrin Sr.; Was First Black Man to Sing With the Met [online]. The Washington Post Company, 2006-11-29, [cit. 2008-06-24]. Dostupné online. (anglicky)
  2. ? Porgy and Bess na imdb.com
  3. ? a b c Bobby McFerrin - biografie
  4. ? Recenze alba The Voice
  5. ? MCFERRIN, Bobby. Bobby and manager/producer Linda Goldstein on the story behind "The Song" [online]. [Cit. 2008-06-25]. Dostupné online. (anglicky)
  6. ? Bobby McFerrin na Grammy.com

Odkazy

Tento článek je zčásti nebo zcela založen na překladu článku Bobby McFerrin na anglické Wikipedii.



Nový příspěvek


Ochrana proti spamu. Kolik je 2x4?



Na-mobil.cz

Spřátelené weby

Přidat stránku k oblíbeným

Nejnovější v diskusi

Diskusní fórum »

TIP: Chcete zkrátit dlouho chvíli sobě nebo blízkému?
Klikněte na Puzzle-prodej.cz a vyberte si z 5000 motivů skladem!
TIP: Hračky a hry za dobré ceny?
Klikněte na Hračky obchod.cz a vyberte si z tisícovky hraček skladem!