Bo Diddley

Kategorie: Nezařazeno (celkem: 23164 referátů a seminárek)

Informace o referátu:

Příbuzná témata



Bo Diddley

Bo Diddley
Bo Diddley v roce 1997
Bo Diddley v roce 1997
Základní informace
Rodné jméno Ellas Otha Bates
Jinak zvaný Ellas McDaniel
Přezdívka The Originator
Narození 30. prosince 1928
Původ Chicago
Úmrtí 2. června 2008
Žánry rock and roll, blues
Nástroje kytara, zpěv
Aktivní roky 1951–2008
Web members.tripod.com/~Originator_2

Bo Diddley (vlastním jménem Ellas Otha Bates McDaniel;[1][2] 30. prosince 1928 McComb, Mississippi – 2. června 2008 Archer, Florida), aka „The Originator“, byl významný americký rock’n’rollový zpěvák, textař a kytarista žánru rhytm’n’blues a rokenrolu. Prorazil s písní I’m A Man, jejíž rytmus se stal jedním ze základních rock’n’rollových rytmů.[1]

Byl nedostižným hudebním inovátorem, jeho práce se zvukem inspirovala kytaristy blues, rocku, psychedelic a v neposlední řadě i punku. Je také známý svou oblibou kytar obdélníkového tvaru.

V roce 2005 koncertoval v Praze.

Zemřel na selhání srdce.[3]

Vliv

Bo Diddley absolutně zásadním způsobem ovlivnil celou generaci britských muzikantů a skupin, namátkou:

  • Eric Burdon (The Animals) – např. cover verze skladby Bo Diddley,
  • The Rolling Stones – cover verze skladby Mona, bo-diddleyovský přístup k pojetí skladby Not Fade Away,
  • Steve Winwood (Spencer Davis Group, Traffic) – cover verze skladby I’m A Man,
  • Led Zeppelin – cover verze skladby I’m A Man,
  • Juicy Lucy – album Who Do You Love, Pretty Things bylo pojmenováno podle jeho skladby Pretty Thing.

Diskografie

  • Bo Diddley (1958)
  • Go Bo Diddley (1959)
  • Have Guitar Will Travel (1960) [1]
  • Bo Diddley in the Spotlight (1960)
  • Bo Diddley Is a Gunslinger (1960) (Checker 2977) Album Cover
  • Bo Diddley Is a Lover (1961)
  • Bo Diddley's a Twister (1962)
  • Bo Diddley (1962)
  • Bo Diddley & Company (1962)
  • Surfin' with Bo Diddley (1963)
  • Bo Diddley's Beach Party (1963)
  • Bo Diddley's 16 All-Time Greatest Hits (1964)
  • Two Great Guitars (s Chuckem Berrym) (1964)
  • Hey Good Lookin' (1965)
  • 500% More Man (1965)
  • The Originator (1966)
  • Super Blues (s Muddy Watersem a Little Walter) (1967)
  • Super Super Blues Band (s Muddy Watersem a Howlin' Wolfem) (1967)
  • The Black Gladiator (1970)
  • Another Dimension (1971)
  • Where It All Began (1972)
  • Got My Own Bag of Tricks (1972)
  • The London Bo Diddley Sessions (1973)
  • Big Bad Bo (1974)
  • 20th Anniversary of Rock & Roll (1976)
  • I'm a Man (1977)
  • Ain't It Good To Be Free (1983)
  • Bo Diddley & Co - Live (1985)
  • Hey...Bo Diddley in Concert (1986)
  • Breakin' Through the BS (1989)
  • Living Legend (1989)
  • Rare & Well Done (1991)
  • Live at the Ritz (s Ronnie Wood) (1992)
  • This Should Not Be (1993)
  • Promises (1994)
  • A Man Amongst Men (1996)
  • Moochas Gracias (s Annou Moo) (2002)
  • Dick's Picks #30 (1972, 5 písní, živé vystoupení s The Grateful Dead) (2003)

Reference

logo Wikimedia Commons
Wikimedia Commons nabízí obrázky, zvuky či videa k tématu
  1. ? a b Biografie na allmusic.com (en)
  2. ? Biografie na everyguitarist.com (en)
  3. ? Zpráva o úmrtí na ceskenoviny.cz


Nový příspěvek


Ochrana proti spamu. Kolik je 2x4?



Na-mobil.cz

Spřátelené weby

Přidat stránku k oblíbeným

Nejnovější v diskusi

Diskusní fórum »

TIP: Chcete zkrátit dlouho chvíli sobě nebo blízkému?
Klikněte na Puzzle-prodej.cz a vyberte si z 5000 motivů skladem!
TIP: Hračky a hry za dobré ceny?
Klikněte na Hračky obchod.cz a vyberte si z tisícovky hraček skladem!