Annie Girardot

Kategorie: Nezařazeno (celkem: 23163 referátů a seminárek)

Informace o referátu:

Příbuzná témata



Annie Girardot

Annie Girardot
Rodné jméno Annie Girardot
Narození 25. říjen 1931
Francie Paříž
Choť Renato Salvatori (1962-1980)
César
Nejlepší herečka
1975 - Nejcennější co mám
1995 - Bídníci 20. století

Annie Girardot (25. říjen 1931, Paříž) je francouzská herečka, v roce 1975 oceněná cenou César za roli ve filmu Nejcennější co mám a znovu v roce 1995 za roli ve filmu Bídníci 20. století.

Druhou světovou válku prožila s matkou a bratrem v Normandii, otec zemřel, když jí byly čtyři. Už jako dítě chtěla hrát, ale stejně jako matka se nejdříve stala zdravotní sestrou. Při práci nejdříve navštěvovala dramatické kurzy, později začala studovat herectví na Konzervatoři. Začínala v divadle a v kabaretech. Od 50. let se začala objevovat v epizodních filmových rolích. První velkou divadelní roli dostala v roce 1958 ve hře Dva na houpačce. Na divadelních prknech také sklízela úspěchy v podobě cen.

V 70. letech se z ní stala jedna z nejoblíbenějších francouzských hereček díky rolím inteligentních emancipovaných nešťastných trpících žen, ale i se smyslem pro humor. Ztvárnila i řadu komediálních rolí.

V 80. letech prožila osobní krizi. Zkrachovalo divadlo, které měla pronajaté se svým partnerem Bobem Decoutem. Tisk navíc zpochybňoval její uměleckou poctivost a měla problémy s dcerou. Kvůli tomu všemu načas přestala hrát. Později se ale opět před kameru vrátila.

V letech 1962-1980 byla provdána za italského herce Renata Salvatoriho.

Vybraná filmografie

  • 1960 - Rocco a jeho bratři
  • 1962 - Nejkratší den
  • 1963 - Stalo se v Turíně
  • 1964 - Pán ze společnosti
  • 1968 - Brzy bude konec světa
  • 1972 - Stará panna
  • 1973 - Není kouře bez ohně
  • 1975 - Nejcennější co mám, Cikán
  • 1978 - Něžné kuře, Jeden hot a druhý čehý
  • 1979 - Sukničkář
  • 1980 - Ukradli torzo Jupitera, Černý talár pro vraha
  • 1984 - Souvenirs, souvenirs
  • 1985 - Nečekaná zrada
  • 1995 - Bídníci 20. století
  • 2001 - Pianistka
  • 2005 - Jak sbalit super kost

Zdroje



Nový příspěvek


Ochrana proti spamu. Kolik je 2x4?



Na-mobil.cz

Spřátelené weby

Přidat stránku k oblíbeným

Nejnovější v diskusi

Diskusní fórum »

TIP: Chcete zkrátit dlouho chvíli sobě nebo blízkému?
Klikněte na Puzzle-prodej.cz a vyberte si z 5000 motivů skladem!
TIP: Hračky a hry za dobré ceny?
Klikněte na Hračky obchod.cz a vyberte si z tisícovky hraček skladem!