Andrej Bagar

Kategorie: Nezařazeno (celkem: 23164 referátů a seminárek)

Informace o referátu:

Příbuzná témata



Andrej Bagar

Andrej Bagar (29. října 1900, Trenčianské Teplice, Uhersko – 31. července 1966, Bratislava) byl slovenský herec a divadelní režisér.

Obsah

Životopis

Od roku 1914 se učil ve Vídni čalouníkem a současně studoval dekoratérství na umělecko-průmyslové škole. Pracoval jako dělník, hotelový sluha, topič. Od roku 1922 studoval herectví na dramatické konzervatoři v Praze.

V letech 1923-1925 a 1939 byl členem činohry Slovenské národního divadla. Mezitím hrál v Košicích a v Pardubicích. V letech 1939-1940 pro svoji protifašistickou činnost byl vězněn. Po propuštění působil pod jménem Ján Minárik jako režisér bratislavského rozhlasu. V roce 1944 se stal spoluzakladatelem Slovenského komorního divadla v Martině. Po uvedení inscenace Filip II. mu zakázali pobyt v Martině. Odešel do Slovenského národního divadla, kde s divadelním souborem působil mezi partyzány (nejprve jako komisař, později založil a vedl Frontové divadlo). Po osvobození byl do roku 1951 uměleckým ředitelem SND. Od roku 1950 až do své smrti byl také pedagogem a také rektorem VŠMU.

V mládí byl veřejně činný. Od roku 1938 byl aktivním členem KSČ. V letech 1957-1965 byl předsedou ZSDU. Dlouhá léta byl členem ÚV KSČ a poslancem Slovenské národní rady.

Ve svém hereckém vývoji prošel od postav mladistvých elegánů až po psychologicky vrstevnatější portréty velkého množství postav ve hrách domácích i zahraničních autorů.

Ve filmu hrál od roku 1935.

Ocenění

Za svoji činnost byl častokrát oceněn:

Filmografie

  • 1935 Milan Rastislav Štefánik (Martin Javor)
  • 1936 Jánošík (Šándor)
  • 1936 Vzdušné torpédo 48 (šéf vyzvědačů Gettering)
  • 1937 Matčina zpověď (Ondrej Mikulčík)
  • 1938 Neporažená armáda (štábní kapitán Michal Jurčík)
  • 1938 Zborov (příslušník České družiny Veselý)
  • 1947 Varúj...! (panský správce)
  • 1948 Čertova stěna (majitel chaty Hlavaja)
  • 1948 Ves v pohraničí (Hrianka)
  • 1951 Boj sa skonči zajtra (poslanec Drábek)
  • 1952 Nad námi svítá (Houra)
  • 1952 Nástup (Galčík)
  • 1954 Dřevěná dědina (Martin Šechnár)
  • 1957 Zemianska česť (Adam Bešeňovský)
  • 1962-1963 Jánošík I.-II. (hrabě Révay)
  • 1965 Úplně vyřízený chlap (Šafář)

Reference

Tento článek je zčásti nebo zcela založen na překladu článku Andrej Bagar na slovenské Wikipedii.



Nový příspěvek


Ochrana proti spamu. Kolik je 2x4?



Na-mobil.cz

Spřátelené weby

Přidat stránku k oblíbeným

Nejnovější v diskusi

Diskusní fórum »

TIP: Chcete zkrátit dlouho chvíli sobě nebo blízkému?
Klikněte na Puzzle-prodej.cz a vyberte si z 5000 motivů skladem!
TIP: Hračky a hry za dobré ceny?
Klikněte na Hračky obchod.cz a vyberte si z tisícovky hraček skladem!