Alan Rickman

Kategorie: Nezařazeno (celkem: 23163 referátů a seminárek)

Informace o referátu:

Příbuzná témata



Alan Rickman

Alan Sidney Patrick Rickman
Narození
Datum: 21. února 1946
Místo: Anglie Londýn, Anglie

Alan Rickman celým jménem Alan Sidney Patrick Rickman je po rodičích irsko-velšského původu. Narodil se 21.února 1946 v Hammersmithu v Londýně Bernardu Rickmanovi a Margaret Rickmanové.

V té době už žily dva jeho sourozenci. Jeho rodiče pracovali jako dělníci, byli to labouristi. V Alanových osmi letech zemřel jeho otec na rakovinu, a matka se musela sama starat o všechny čtyři své děti, se kterými se přestěhovala na předměstské sídliště, kde si našla práci. Alanu Rickmanovi se zde vůbec nelíbilo a tak byl rád za stipendium na školu s názvem Latymerova střední škola v západním Londýně. A už tam začal se svou divadelní karierou, jeho talent obdivovali i někteří učitelé.

Už od dětství rád kreslil a vždy chtěl být umělecký grafik, a proto vystudoval design na Royal Academy of Art a potom tři oky pracoval v Soho jako grafik. A zde se i seznámil s Rimou Horton, svou celoživotní partnerkou, s kterou od roku 1977 bydlí v Londýně na Notting Hillu, ale nikdy si jí nevzal. Paní Hortonová je radní londýnských části Kensington a Chelsea za labouristy, a učí ekonomiku na School of Economics.

Když bylo Alanu Rickmanovi dvacet šest rozhodl se přeci jen pro hraní, a tak po získání stipendia začal studovat na Royal Academy of Dramatic Art. Školu navštěvoval dva roky, od roku 1972 a získal hned několik cen.

V následující etapě svého života účinkoval v divadlech, rozhlase i televizi. Krátce působil i v Nationa Theathre a pak se stal členem Royal Shakespeare Company, v jejíž inscenaci zaujal rolí vikomta Valmonta. Ve stejné roli se objevil i ba Broadwayi a tam byl za svůj výkon nominován na cenu Tony 1987.

Všiml si ho producent akčních filmů Joel Silver, který mu nabídl roli v připravovaném filmu Die Hard (Smrtonosná past). Byl to opravdový úspěch. Divákům se jako Hans Gruber líbil a hlavnímu hrdinovi, kterého hrál Bruce Willis, se lehce vyrovnal.

Po tomto úspěchu dostal nabídky do mnoha významných rolí, ale všechny odmítl a vrátil se do Londýna aby mohl hrát v Divadle. Přesto si ale udělal nějaký čas na natáčení filmů.

Alan Rickman se v roce 1995 umístil na 34. místě v Anketě o 100 nejpřitažlivějších mužů ve filmové historii magazínu Empira a roku 1997 získal 59. místo ve stejné anketě stejnojmenného časopisu. Hrál mnoho zajímavých a oblíbených rolích, ale zatím hrál jen jednu hlavní roli.

Byla to role Franze Antona Mesmera, nazývaného také otec hypnotizmu, ve filmu Mesmer (1994). Pro Rickmana tento snímek hodně znamenal. S úmyslem udělat ho co nejlepší, provedl společně s režisérem Rogerem Spottiswoodem několik změn ve scénáři. To se ale hlavním investorům nelíbilo natolik, že odmítli projekt financovat. Vše odůvodnili tím, že s vyzněním celého díla a především hlavní postavy nesouhlasí. Dokonce řekli, že Alan Rickman není pro roli Mesmera dosti přitažlivý. Spor skončil u soudu, a přesto, že se nakonec peníze sehnaly a film se natočil, do kin se nedostal a skončil jen na videokazetách. Po této nepříjemné záležitosti byl Alan velmi zklamán a dlouho se s tím nemohl vyrovnat.

V roce 1997 se Rickman projevil i jako filmový režisér. Za snímek Zimní host dostal mnoho cen a na mnoho jich dostal i nominaci.

Filmografie

  • 2008 Sweeney Todd: Ďábelský holič z Fleet Steet - soudce Turpin
  • 2007 The Villa Golitsyn - Willy
  • 2006 Harry Potter a Fénixův řád - prof. Severus Snape
  • 2006 Parfém: Příběh vraha - Richis
  • 2005 Harry Potter a Ohnivý pohár - Profesor Severus Snape
  • 2005 Snowcake - Alex Hughes
  • 2004 Something the Lord Made - Alfred Blalock
  • 2004 Harry Potter a vězeň z Azkabanu - profesor Severus Snape
  • 2003 Love Actually - Harry
  • 2002 Harry Potter a Tajemná komnata /Harry Potter and the Chamber of Secrets/ - profesor Snape
  • 2002 King of the Hill (TV seriál, hlas) - King Philip v epizodě: „Joust Like a Woman“
  • 2001 The Search for John Gissing - John Gissing
  • 2001 Harry Potter a Kámen mudrců /Harry Potter and the Sorcerer's Stone/ - profesor Severus Snape
  • 2001 We Know Where You Live (TV) - Yorkshireman
  • 2001 Do hola? /Blow Dry/ - Phil Allen
  • 2001 Willows (hlavní producent)
  • 2000 Play - muž
  • 2000 Hj?lp, jeg er en fisk (hlas) - Joe
  • 1999 Galaxy Quest /Galaxy Quest/ - Alexander Dane/Dr. Lazarus
  • 1999 Dogma /Dogma/ - Metatron
  • 1998 Temný přístav /Dark Harbor/ - David Weinberg
  • 1998 Judas Kiss - detektiv David Friedman
  • 1997 Zimní host /The Winter Guest/ (režisér, scénárista) - muž na ulici
  • 1996 Michael Collins /Michael Collins/ - Eamon de Valera
  • 1996 Rasputin /Rasputin/ (TV) - Grigori Rasputin
  • 1995 Rozum a cit /Sense and Sensibility/ - plukovník Brandon
  • 1995 Neobvyklé dobrodružství /An Awfully Big Adventure/ - P.L. O'Hara
  • 1994 Mesmer - Franz Anton Mesmer
  • 1993 Fallen Angels (TV seriál) - Dwight Billings v epizodě: „Murder, Obliquely“
  • 1992 Bob Roberts /Bob Roberts/ - Lukas Hart III
  • 1991 Zavří mé oči /Close My Eyes/ - Sinclair
  • 1991 Robin Hood: Král zbojníků /Robin Hood: Prince of Thieves/ - šerif z Nottinghamu
  • 1991 Opravdově, šíleně, hluboce /Truly Madly Deeply/ - Jamie
  • 1991 Closet Land - vyšetřovatel
  • 1990 Quigley u protinožců /Quigley Down Under/ - Elliott Marston, Owner Marston Waters Ranch
  • 1989 Revolutionary Witness (TV) - Jacques Roux
  • 1989 Spirit of Man (TV) - Israel Yates
  • 1989 January Man - Ed
  • 1988 Smrtonosná past I /Die Hard/ - Hans Gruber
  • 1985 Girls on Top (TV seriál) - hlas RADA v epizodách: „Cancel Toast“, „Four-Play“
  • 1984 The Barchester Chronicles (TV miniseriál) - Rev. Obadiah Slope
  • 1982 Smiley's People (TV miniseriál) - Brownlow
  • 1980 Thér?se Raquin (TV miniseriál) - Vidal
  • 1978 Romeo and Juliet (TV) - Tybalt

převzato z http://www.osobnosti.cz/alan-rickman.php?rebuild=1



Nový příspěvek


Ochrana proti spamu. Kolik je 2x4?



Na-mobil.cz

Spřátelené weby

Přidat stránku k oblíbeným

Nejnovější v diskusi

Diskusní fórum »

TIP: Chcete zkrátit dlouho chvíli sobě nebo blízkému?
Klikněte na Puzzle-prodej.cz a vyberte si z 5000 motivů skladem!
TIP: Hračky a hry za dobré ceny?
Klikněte na Hračky obchod.cz a vyberte si z tisícovky hraček skladem!