Jaguár
Michaela R. | 17. ledna 2007
Jaguár Je to velká skvrnitá šelma. Autoři knih jí často zaměňují s levhartem. Jaguár má však poměrně mohutnější hlavu a kratší nohy. Má i kratší ocas. Jaguár je vysoký 68-76 cm. Je dlouhý 112-185 cm. Ocas je dlouhý 45-75 cm. Samec váží 55-100 kg a samice45-90 kg. Rozmnožování: u jaguárů přichází pohlavní dospělost v 3. roce. V tropech se jaguáři páří celoročně, na hranicích oblasti výskytu časně na podzim. Doba březosti trvá 93-110 dní. Většinou se narodí 1-4 mláďata. Jaguáři se dožívají 22 let. Jaguár žije hlavně v Jižní Americe. V Severní Americe se sním setkáme jen v jižních státech. Způsobem života se podstatně neliší od svých ostatních příbuzných. Výborně skáče, plíží se a znamenitě šplhá po stromech. Podobně jako tygr se rád koupe a dokáže přeplavat i široké jihoamerické veletoky. Jaguár útočí na člověka jedině tehdy, je-li zraněn. Jinak se mu jako ostatní šelmy vyhne. Rád pobývá u vody, kde číhá na svou oblíbenou kořist, na velké hlodavce. Jinak loví jiné větší savce, jako jsou tapíři, koně a velká domácí zvířata. Nepohrdne však ani ptáky a drobnými živočichy. V přírodě se mezi jaguáry tu a tam vyskytne černě zbarvené kusy - jako u levharta. To jsou nejvyhledávanější zvířata pro zoologické zahrady. V zajetí se chová jaguár stejně jako levhart. Mladá mláďata snadno zkrotnou a dají se vodit na řemínku jako psi. Snadno se rozmnožuje, někdy se i kříží s levhartem.
Nový příspěvek


Ochrana proti spamu. Kolik je 2x4?



Na-mobil.cz

Spřátelené weby

Přidat stránku k oblíbeným

Nejnovější v diskusi

Diskusní fórum »

TIP: Chcete zkrátit dlouho chvíli sobě nebo blízkému?
Klikněte na Puzzle-prodej.cz a vyberte si z 5000 motivů skladem!
TIP: Hračky a hry za dobré ceny?
Klikněte na Hračky obchod.cz a vyberte si z tisícovky hraček skladem!